Vedeli ste, že..?

Vedeli ste, že minerálne látky, ktoré obsahujú minerálne vody predávajúce sa v obchodoch sú veľmi dôležité? Povieme si niečo o tých najzaujímavejších látkach, ktorých príjem by sme rozhodne pre svoje vlastné dobro nemali zanedbávať.

Jód – jeden z najdôležitejších stopových prvkov v našom organizme vôbec, ktorý sa v našej geografickej oblasti vyskytuje len v minimálnom množstve je pre organizmus nenahraditeľný. Nedostatok práve tejto látky v organizme má ďalekosiahle dôsledky v nesprávnom fungovaní organizmu, ktoré sa prejavujú vo veľkom množstve príznakov, ktoré si možno ani neuvedomujeme. Správna koncentrácia jódu v organizme pomáha k správnemu vývoju a rozvoju organizmu. Jeho nedostatok v našej oblasti sa dá nahradiť pridávaním do pramenitej vody. No pramenitá voda s jódom je na našom trhu vzácnosť.

Horčík – tento minerál obsahuje množstvo minerálnych vôd na našom trhu, no horčík patrí rovnako k potrebným minerálom pre naše telo. Horčík je potrebný najme pre ľudí so zvýšenou záťažou či už psychickou alebo fyzickou. Preto horčík vo veľkej miere využívajú napríklad športovci pri svojej životospráve. Horčík významne podporuje činnosť nervového systému a blahodarne pôsobí proti bolestiam hlavy a migréne. Taktiež pôsobí relaxačne na svalové bunky a podporuje srdcovú činnosť a dýchanie.

Vápnik – jeho úloha je veľmi známa. Určite nikto nepochybuje o jeho dôležitosti pre organizmus, keďže vápnik podporuje vývoj kostí v každom z nás. Jeho špeciálny význam je hlavne u detí, pre ktorých je dostatočný príjem vápnika nevyhnutný pre zdravý vývoj v tomto mladom veku.

Toto sú len tri vybrané  minerálne látky z veľkého množstva existujúcich minerálov, ktoré sú pre správny vývoj a rast nesmierne dôležité a preto nezabúdajte na ich zastúpenie vo Vašej životospráve či pitnom režime.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>